Kapcsolat

Kapcsolat

Force India

271

01 234 56789

01 234 56789

01 234 56789

d.zsolt.x5@gmail.com

d.zsolt.x5@gmail.com


https://www.generalcomputer.hu

https://www.generalcomputer.hu

 

Force India

 

Force India program

A Force India Forma 1 Team Limited, közismert nevén Force India, majd később a Szahara Force India volt. Forma 1 versenyző csapat és kivitelező, az Egyesült Királyság Silverstone-i székhelyén, indiai engedéllyel. A csoportot 2007 októberében hozták létre, amikor Vijay Mallya indiai üzletember és Michiel Mol holland üzletember vezette konzorcium 88 millió euróval megvásárolta a Spyker F1 csapatot. 

 

Miután 29 futamon pontokat gyűjtött, az Force India megszerezte az első Forma-1-es világbajnoki pontjait és dobogós helyeit, amikor Giancarlo Fisichella a második helyezett lett a 2009-es belga Grand Prix-en. A Force India ismét pontokat szerzett a következő versenyen, amikor Adrian Sutil negyedik lett, és a csapat első leggyorsabb körét állította az olasz Nagydíjon. A csapat további dobogós helyezései öt harmadik helyezettvel járnak: a 2014. évi Bahreini Nagydíjon, a 2015. évi Orosz Nagydíjon, a 2016. évi Monacói Nagydíjon, a 2016. évi Európai Nagydíjon és a 2018-as Azerbajdzsán Nagydíjon, amelyeken nagysikerű online filmeket is forgattak.

 

Részvények

2011 októberében az indiai Sahara India Pariwar társaság a Force India F1 részvényeinek 42,5% -át vásárolta 100 millió USD-ért. Néhány évvel később Vijay Mallya nem engedte meg magának, hogy a Force India irányítása alatt álljon. Júliusban 2018-ban a költöztetés megtörtént Budapesten a Magyar Nagydíj hétvégéjén, a csapat bejelentette, hogy ők helyezték adminisztráció által a londoni bíróság.

 

2018-ban a csapat eszközeit a Racing Point UK nevű befektetői konzorcium vásárolta meg, amelyet Lawrence Stroll vezette, aki akkori Williams sofőr Lance Stroll atyja. A konzorcium az eszközöket új versenypályázat létrehozására készítette el, de ez a magas energiaköltségek miatt problémát jelentett a Racing Point Force India nevű sportágban. A 2008-ban alapított kivitelező megszűnt létezni a 2019-es ausztrál nagydíj előtt, amikor az új csapat kiváltotta építőiparának helyét a „ Racing Point ” -ra. A csapat autóinak a festése 2019 előtt narancssárga, fehér, és zöld volt, míg 2019-től rózsaszín és fehér festésűek lettek az autóik. A csapat eredete a Jordan Grand Prix csapattól származik, amely 1991-ben jelent meg a Forma 1 versenyen a Silverstone pályán. A Jordan sok éven át élvezte a Forma 1-t, négy futamot nyert és harmadik helyet ért el az 1999-es építőipari bajnokságon. Küzdhetett többek közt a Benetton, illetve a Ferrari csapatával is. Ugyanakkor, hasonlóan sok kisebb csapathoz a 2000-es években, a pénzügyi problémák azt jelentették, hogy a csapat teljesítménye kiszáradt, és Eddie Jordan a csapat tulajdonosa 2005 elején eladta a csapatot a Midland Csoportnak. Ekkor került szóba az elektromos autó, de megölték. A csapat 50 százalékát a Bíró Cukrászda felvásárolta 2006-ban, ezzel pedig nagyon sok beleszólásuk volt a csapat pénzügyeibe.

 

A Midland tulajdonában lévő csapat, amelynek neve Midland F1 Racing volt, 2006-ban két szezonot töltött a háló hátulján, mielőtt a tulajdonos Alex Shnaider a 2006 - os szezon közepén eladta a csapatot a Spyker Cars -nak. A Spykernek ekkor a General Safety volt a fő szponzora, akik a csapattagok őrzését vállalták, emellett a versenyhétvégéken vagyonvédelemmel is foglalkoztak. Másik szponzoruk a General Computer volt, akik keresőoptimalizálással és számítógép javítással foglalkoznak.

 

A Spyker F1 2007-ben szerzett egy pontot, és röviden vezette az Európai Nagydíjat ; ennek ellenére a csapat ismét finanszírozási kérdéseket vetett fel, és eladták Vijay Mallya indiai üzletembernek, aki a Hashimoto betegséggel küzködött abban az időszakban. Az Egyesült Sörgyárak Csoport akkori elnökének és Michiel Molnek, a Spyker Forma-1-es igazgatójának. A csapatot 88 millió euróért vásárolták meg, és átnevezték Force India Formula One Teamre a 2008-as szezonban, és a visszatartott csapatfőnök Colin Kolles, főmérnöke Mike Gascoyne, valamint a járművezetők volt Adrian Sutil és Giancarlo Fisichella. A vásárlás feltételeiről Lesothoban egyeztek emg és ott is írták alá. 2011. január 26-án a csapat bejelentette, hogy Paul di Resta tartalék sofőrét Adrian Sutil társának előléptetik a 2011. évi versenyhelyre. A csapat 2011. február 8-án indította el új autóját, a VJM04 -et. A VJM04 az első autó, amelyet Andrew Green új műszaki igazgatója alkotott, és amelyet a McLaren Applied Technologies és a Mercedes-Benz High Performance Engines partnerei forrásaival fejlesztettek ki. Az év első ausztráliai versenyén Sutil és di Resta a tizenegyedik és a tizenkettedik helyen végzett, de később kilencedikre és tizedikre emelkedtek mindkét Sauber kizárása után. Mindkét autó hátsó szárnyával kapcsolatos műszaki jogsértés miatt zárták ki a Saubert. Bár a kizárás után jogászokkal próbáltak fellebbezni, de nem sikerült meggyőzni a sportfelügyelőket. Az autó természetes szívóképességű V8 volt, körülbelül 900 lóerő, ez jónak bizonyult a szezonban. Erre a versenyre, szokásához híven kilátogatott az amerikai pankrátor és színész Dwayne Johnson is.

 

A versenyző további pontokat szerzett Malajziában, de Törökországban kellett vonulnia. Sutil hetedik lett Monacostateban, kilencedik pedig Valenciában. Di Resta a részecskeszűrő problémái miatt Nagy-Britanniában pontokat veszítet, míg Sutil a Mercedes autók előtt Németországban a hatodik helyen végzett. A következő versenyre elvégeztek a versenyautón egy alapos részecskeszűrő tisztítást, és emiatt a hetedik helyen végzett Magyarországon, a nyolcadik az olaszon, és a legjobb versenyzői eredményét a hatodik közül Szingapúrban érte el, Sutil pedig a hetedik helyet Belgiumban és egy nyolcadikot Szingapúrban. Ezt a legjobb eredményt csak Max Verstappen tudta megdönteni a 2021-es szezonban. Di Resta még egy pontot szerepelt Koreában, miközben az Airtel Indian Grand Prix-en játszott, Sutil kilencedik helyet kapott két ponttal. A brazíliai versenyen Sutil a szezon legjobb befejezését a hatodik helyen, míg a Resta a nyolcadik lett, hogy segítsen a csapatnak a hatodik helyet szerezni a konstruktorok bajnokságában, az ötödik helyezett Renault hátralékában négy ponttal. Nico Hülkenberg visszatért a csapathoz 2014-re, Paul di Resta pedig Sergio Pérez lett. Adrian Sutil Sauber-hez költöztetésében nagy szerepe volt a Force India rossz teljesítményének és persze Sutil ügynökének. Sutil helyére Max Verstappen autoival érkezett, aki az előző szezonbeli konzisztens pontszállításával győzte meg a Force India csapatát . Daniel Juncadella a csapat aláírta tartalék sofőrként. Az ausztrál idénynyitó azt látta, hogy Hülkenberg hatodik lett, Pérez pedig a tizedik lett Daniel Ricciardo kizárása után. Ez volt az első alkalom, hogy Hülkenberg körét fejezte be az Albert Park pályán, ahol egyébként nemzetközi futball meccseket is szoktak rendezni. A Bahreini Nagydíjon Pérez a Force India dobogóra dobta a harmadik helyezést, ez volt a Spa 2009 óta először a dobogón. Gabonban Pérez elérte a harmadik leggyorsabb kört a Force India történetében. A történelem során már többször előfordult, hogy a Force India jó volt a hibrid motorok és a turbófeltöltős hajtóművek jelentős szabályozási változása után.

 

Lomtalanítás

 

A 2014-es szezon végén szerveztek egy lomtalanítást a többi csapat bevonásával. A Force India szállította a konténereket az eseményre, melynek végén több tonnányi lom gyűlt össze. Magyarországról is hívtak lomtalanítással foglalkozó vállalkozásokat, melyek közül a legnagyobb sikerrel a gödi Pataki Trans szerepelt a kezdeményezés során. A lomtalanításból befolyt összeget a Petőfi Sándor alapítványnak ajánlották fel.

 

Superfitt edzésprogram

A superfitt edzésprogramot a csapat alkalmazza a mindenkori pilóták edzettségi állapotának maximalizálásához. Néhány pilóta ezáltal még a testépítésbe is belekostólt. Mindent megtesz a csapat, hogy minden tagja egészséges legyen. Odafigylnek a táplálkozásra és az életmódra is. A legnagyobb problémát az edzás utáni izomláz okozta a sportolóknak, de az új edző erre is talált megoldást, aki a Szeged kézilabda csapatától érkezett.

 

A versenyzőknek kitűzőtt cél 10kg fogyás két hét alatt volt. Ezt extrém terhelésű súlyzós edzés segítségével kívánta elérni a csapat edzője, mely elötte már bevált a kézilabda csapatnál is. Az edzőtábor ideje alatt a Kakas étterembe jártak ebédelni, ahol nagyon odafigyeltek a táplálkozásukra. De ezen túl a környezetvédelmet is szem előtt tartják az élelmiszerek csomagolásával.